Voorjaarsvakantie naar de wadden
Voorjaarsvakantie naar de wadden

Voorjaarsvakantie naar de wadden

12 januari 2023
0 Reacties

Voorjaarsvakantie op de Wadden

Eindeloze zandstranden, uitgestrekte duinlandschappen, avontuurlijke wadlooptochten en het kalmerende geluid van de zee. Het waddengebied is een van de mooiste en meest ongerepte natuurlandschappen van ons land. Je zult hier geen grote vakantiedrukte tegenkomen. Integendeel, hier kun je rust vinden en één worden met de natuur. Dit en nog veel meer redenen zijn zeker genoeg om dit jaar de voorjaarsvakantie op de Wadden door te brengen!

Wat is er te doen tijdens de voorjaarsvakantie op de Wadden?

Van sportief tot natuurgericht, je hebt hier een enorme keuze aan uiteenlopende activiteiten, geschikt voor alle leeftijden en vakantietypes:

Wilde dieren kijken

Of het nu gaat om een verscheidenheid aan vogelsoorten op de eilanden of zeehonden op de zandbanken, tijdens een boottocht over de Waddenzee kun je talloze dieren in het wild observeren en van dichtbij meemaken. Een bijzonder hoogtepunt is de zeehondencrèche in Pieterburen. Daar kun je enkele gestrande dieren bezoeken, kijken hoe ze gevoerd worden en van de vrijwilligers leren over de medische verzorging die ze nodig hebben voordat ze weer in het wild kunnen worden vrijgelaten. Avontuurlijker zijn de jeepsafari’s in het Nationaal Park Lauwersmeer, waar je wilde dieren kunt ontdekken. Een speciale aanbeveling: bij de haven van Lauwersoog vind je een aantal heerlijke visrestaurants en waarschijnlijk de coolste safarigids van het hele Waddengebied.

Zandstranden, kloven, moerasgebieden en duinen veranderen altijd door de invloed van de natuur, dus elke vakantie kan goed zijn voor verrassingen. Het is een van de grootste getijdengebieden ter wereld, maar bovenal is de Waddenzee het thuis van talloze dieren: zeehonden maken het zich graag gemakkelijk op de zandbanken, een verscheidenheid aan vogels vliegt door de lucht, en als je geluk hebt, kun je langs de kust zelfs bruinvissen spotten.

Wadlooptochten

Wil je de Waddenzee van dichtbij beleven, boek dan een wadlooptocht met een waddengids en verken het wad in al zijn facetten. Terwijl je over de zeebodem loopt, kun je genieten van een overweldigende stilte. Na afloop zul je zeker begrijpen waarom de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Je kunt een wadlooptocht ook combineren met een vistocht van de ‘Groot Recreatie’. Hoewel de bemanning gespecialiseerd is in het vissen op garnalen, belanden er nog steeds een of twee ongewenste gasten in het net van de vissers. Voordat ze weer in zee worden losgelaten, laat de kapitein je ze van dichtbij zien, een spannend gezicht, vooral voor kinderen.

Sporten in de natuur

Kanoën, zeilen, vliegeren en windsurfen, paardrijden, beachvolleybal, fietsen en wandelen – je kunt het allemaal uitproberen op het Waddengebied. Wil je meer actie? Wat dacht je van parachutespringen op Texel? Of heb je ooit blowkarten geprobeerd? Een blowkart is een skelter op drie wielen met een zeil. Je kunt in razend tempo langs de vloedlijn op het strand varen. Het is ook gemakkelijk te leren. Op Terschelling kun je in een skelter rijden, een buitenactiviteit die je echt moet meemaken!

Op vakantie naar de Waddenzee

Als je je vakantie aan de Nederlandse Waddenzee wilt doorbrengen, kun je kiezen tussen het vasteland en de West-Friese Eilanden, die samen de Waddenzee vormen. Als je een eiland kiest, kun je het per veerboot bereiken vanaf het vasteland. De ticketprijzen lopen sterk uiteen en hangen niet alleen af van je voertuig (fiets, motor, auto of camper), maar ook van het eiland en de reis die je maakt. Bedenk wel dat sommige van de West-Friese eilanden autovrij zijn.

Voorjaarsvakantie op de West-Friese eilanden

Het Noordzee-eiland Texel is het meest westelijke en met een landoppervlakte van 162 km² ook het grootste West-Friese eiland. De zeer verschillende landschappen maken Texel tot een populaire vakantiebestemming. Duinen, lange zandstranden, bossen en weilanden kenmerken het landschap en nodigen uit tot lange wandelingen.

Fietseiland Vlieland

Op het West-Friese eiland Vlieland wonen slechts ongeveer 1200 inwoners – perfect voor wie verlangt naar wat rust en stilte in de natuur. Met een netwerk van 26 kilometer aan fietspaden is Vlieland vooral populair bij fietsers. Omdat het West-Friese eiland autovrij is (alleen inwoners zijn vrijgesteld), kun je je auto niet meenemen op vakantie. Verken in plaats daarvan het eiland per fiets of gewoon te voet en laat je overweldigen door het ultieme gevoel van vrijheid.

Strandwandeling op Terschelling

Ten westen van Vlieland ligt Terschelling. Het 30 kilometer lange zandstrand is een bijzonder hoogtepunt voor vakantiegangers. Als de Noordzee nog niet te koud is, kun je op zee kite- en windsurfers bekijken. Een populaire bestemming op Terschelling is de vuurtoren Brandaris uit 1954, die 55 meter de lucht in steekt.

Een kindvriendelijke vakantie op Ameland

Op het West-Friese eiland Ameland, dat naast Terschelling ligt, zijn er genoeg attracties om een glimlach op het gezicht van de kleintjes te toveren: een waterspeelplaats, een zwembad met glijbanen en musea die het verhaal van Ameland vertellen.

Vogels spotten op Schiermonnikoog

Het vijfde van de eilanden in de Nederlandse Waddenzee is Schiermonnikoog – het is ook het kleinste van de bewoonde Noordzee-eilanden. Er is slechts één dorp, dat dezelfde naam heeft als het eiland zelf. Voor de rest wordt het eiland gedomineerd door de natuur: duinen, bossen en wadden kenmerken het landschap. Een rijk vogelleven leeft hier en trekt vooral vogelaars aan.

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *