4 routes om heerlijk te wandelen op Terschelling
4 routes om heerlijk te wandelen op Terschelling

4 routes om heerlijk te wandelen op Terschelling

7 januari 2022
0 Reacties

Wij hebben vier routes voor je geselecteerd waar je heerlijk kunt wandelen over Terschelling

Terschelling is het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. hier vindt je naast de berenloop verschillende (hard)loop activiteiten. Samen met wandelnet.nl presenteren wij jouw vijf prachtige routes over terschelling. Benieuwd welke accommodaties vlakbij jouw route liggen? Je vindt het onder het kopje accommodaties en selecteer dan de accommodaties die op Terschelling worden aangeboden.

1. WaddenWandelen Terschelling (10,7 KM)

Wij zijn de route gestart vanaf de haven van West-Terschelling en geëindigd in Midsland aan Zee. Wij zijn van West naar oost gelopen maar je kunt het natuurlijk ook andersom (hard)lopen. Vanaf de haven in West-terschelling lopen we langs de vuurtoren Brandaris en de commandeurswoningen. Heb je nog geen proviant voor onderweg dan kun je deze halen bij de supermarkt Spar of de bakkerijen die je vindt op West-Terschelling bij de start van de route. Na west-terschelling loop je met een bocht noordwaarts richting het groene strand langs het Donkere Bos.

Je komt hier langs prachtige duinen waarop je Heide en Zandgrond ziet. Afhankelijk van het seizoen kun je hier diverse vogelsoorten spotten. Na het Donkere Bos lopen we over de Longway richting West aan Zee. De lonway is vier kilometer lang. Het was de eerste badweg van Terschelling en is sinds 1914 aangelegd door arbeiders.

Bij West aan zee gaan we het strand op lopen. Dit gedeelte van het strand noemen ze ook wel Breed Strand. Eenmaal daar gekomen begrijp je wel waarom het die naam heeft gekregen. Bij Eb is het al een paar honderd meter breed. Op dit strand vindt je naast fijn zand ook prima loopstukken waar de ondergrond iets harder is. Dit loopt wat makkelijker waardoor je minder uitgeput raakt tijdens deze route.

Bij de strandtent krijg je de mogelijkheid om het strand te verlaten en richting de eindbestemming in Midsland aan Zee te lopen. Dit is het einde van de route maar je kunt hem natuurlijk uitbreiden. Wanneer je vermoeid bent en je wilt naar je verblijfbestemming gebracht worden dan heb je een grote kans dat er al een taxi voor je klaar staat op de parkeerplaats in Midsland aan Zee.

wandelen vanaf west terschelling

2. Midsland aan Zee – Hoorn ( 19,8 km)

De tweede route die wij aan jullie kunnen aanbevelen is de route voor de ervaren wandelaar. Via wandelnet.nl hebben wij een route gekozen die je leidt van Midsland naar Hoorn. Een kleine 20 kilometer lange route die geschikt is voor de fanatieke wandelaars, hardlopers en vakantiegangers met een hond.

Vanuit Midsland aan Zee sla je links af richting het strand van Terschelling. eenmaal op het strand kun je rechtsaf richting Kaap Hoorn waarbij je van de gelegenheid gebruik kan maken om een pauze in te lassen bij het café restaurant bij Kaap Hoorn. Na Kaap hoorn lopen wij in zuidelijke richting door het Hoornsebos. Wanneer het waait tijdens de route loop je hier een behoorlijk gedeelte lekker uit de wind. Nét voor het Hêdredersplak gaan wij linksaf richting Douwkesplak.

Deze plek is een flink begroeid stuk heide vallei. Afhankelijk van het seizoen kun je hier veel vogels spotten. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze vallei met cranberry’s beplant. hierdoor is het dus een echte ‘bessenplak’ geworden en weten de meeste wilde dieren dit plekje ook goed te vinden.

Na het Douwesplak loop je als zigzaggend in oostelijke richting richting onze volgende stop bij het Heartbreakhotel. Via de oosterender badweg kom je bij het hotel. Dit gedeelte van de route is vaak een winderig gedeelte. Vandaar dat veel reizigers er voor kiezen om even lekker bij te komen bij het Heartbreakhotel nadat zij heerlijk hebben uitgewaaid.

Na het heartbreakhotel vervolg je de route wederom over het strand om daarna weer rechtsaf door de duinen langs het mierenplak te gaan. deze route zuidwaarts wordt ook wel als het laatste verharde pad gezien van het eiland. Aan de oostkant vindt je nog de boschplaat en een groot natuurgebied. Zuidwaarts over het Kooipad loop je door een oud cultuurlandschap et eendenkooien en landbouwperceeltjes. Als je bijna bij de Jan willems Kooi bent ga je rechtsaf richting Oosterend.

Onderweg langs de Waddendijk richting Oosterend kom je langs de wierschuur. Een schuur die vroeger diende om zeewier binnen te halen en te drogen maar nu als kampeerboerderij is te huren. Als je de Waddendijk blijft volgen en je bent voorbij Oosterend gelopen dan sla je rechtsaf om binnendoor bij de eindestemming van de route te komen.

Het Eindpunt van deze Route is in Hoorn en daar kun je prima bijkomen van deze toch wel lange tocht over het eiland. In Hoorn vindt je gezellige terrasjes en is er in de vakantieperiodes genoeg te beleven.

wandelroute vanaf midsland terschelling

3. Hoorn – Haven West- Terschelling (15,7 KM)

Waar de wandelroute hiervoor is geëindigd in Hoorn start je nu met deze derde voorgestelde route.  Na de start sla je rechtsaf om het dorp horen binnen te wandelen. Dit is van oorsprong een agrarisch dorp waar de veehouderij een belangrijke bron van inkomsten was. Naast de gezellige dorpstraat vindt je er ook de oude maar karakteristieke 13e-eeuwse kerk. De route gaat noordwaarts door Hoorn om vervolgens linksaf te gaan richting het Formerumerbos.

Voor je het bos nadert loop je over de Duinweg waar je aan de rechterkant het Liesinger Plak ziet liggen. Het formerumerbos is een mooi begroeid bos waar je enkele kilometers doorheen wandelt. Voor diegene die het prettig vindt om een korte stop in te lassen kan bij De badweg kruising al linksafslaan om te pauzeren bij de Rustende Jager. Deze bevindt zich een paar honderd meter linksaf over de Badweg.

Daarna kun je de route weer verolgen richting Midsland Noord. Let op dat je niet al helemaal naar Formerum loopt maar direct al westwaarts gaat. De weg die wij hebben voorgesteld loopt langs de Landerummerheide en is in de zomerperiode prachtig begroeid.  Langs de heide loop je boven Midsland Noord langs om vervolgens linksaf te slaan nadat je de huizen bent gepasseerd. Bij het meertje ga je verder zuidwaarts richting Midsland. In midsland kun je genieten van een lekker bakje koffie met appeltaart om weer op krachten te komen.

Na midsland vervolg je de route door de landerijen richting Hogeland. Dit pad brengt je westwaarts richting Camping De Kooi en ook langs het toeristische Duinmeertje van Hee. Een diep meertje met daar vlakbij een groot bungalowpark bij Hee. In dit deel van de route kom je weer in een bosrijke omgeving terecht. Je vervolgt de bosroute zuidwestwaarts richting West-Terschelling. Voor Hotel Landzicht sla je rechtsaf om na een kleine klim heerlijk afdalend de Eindbestemming van West-Terschelling te belopen.

Wandelroute Hoorn- Terschelling

4. Boswachterpad, Landerumheide en waterplak ( 5.7 KM) de rode route

De kortste route van ons overzicht. Een kleine 6 kilometerslange route over het Boswachterspad boven Midsland Noord. Als je bijvoorbeeld in Mei deze route bewandeld dan ontdek je er een grote groep aalscholvers, de Karekiet en zingende blauwborsten. Deze route kun je ook prima bewandelen met een hond. Een gedeelte van de route dienen honden te worden aangelijnd. maar in het bos mogen ze lekker los lopen. Deze route is niet geschikt voor minder validen.

Halverwege de route ontdek je de Bunkers in de duinen. Deze bunkers zijn hier gebouwd ten tijde van de tweede wereldoorlog. en diende als verdedigingslinie tegen de geallieeerde vliegtuigen. Deze bunkers maakte deel uit van de AtlantikWall. Een verdedigingstelstelsel dat werd gebouwd langs de Noordzeekust. Gelukkig voor de toeristen zijn niet alle bunkers gesloopt. Zo vindt je langs de badweg op terschelling nog twee zogenoemde bunkerwoningen. één daarvan is omgebouwd tot een vakantiewoning.

boswachterpad route op terschelling

Deze routes zijn samengesteld door wandelnet.nl wil je meer routes bekijken? Kijk dan snel op www.wandelnet.nl en zie of er in jouw buurt een route is samengesteld.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *