
Met zijn 30 kilometer zandstrand is het eiland Texel een paradijs voor strandgangers. Maar Texel heeft nog veel meer te bieden: zeven dorpen, de een nog mooier dan de ander, en unieke natuurgebieden. Bovendien is Texel gemakkelijk te bereiken. Met de veerboot ben je vanuit Den Helder in slechts twintig minuten op het eiland!
De felrode vuurtoren staat in het noorden van Texel op een van de breedste stranden van het eiland. Ideaal om een dagje strand te combineren met een bezoek aan de vuurtoren. Het 150 jaar oude gebouw biedt vanaf het observatiedek een fantastisch uitzicht over Texel en het naburige eiland Vlieland. Tijdens de beklimming krijg je ook veel informatie over de bewogen geschiedenis van de vuurtoren.
In Ecomare leer je alles over de Waddenzee, de Noordzee, het ontstaan van het eiland Texel en het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Maar het zijn vooral de vele zeedieren die Ecomare zo fascinerend maken: In Ecomare leven zeehonden, bruinvissen en grijze zeehonden die gewond zijn aangetroffen en weer gezond worden gemaakt. Bezoekers kunnen elke dag zien hoe de dieren gevoerd worden.
Natuurgebied De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de Noordzee ongecontroleerd naar binnen mag. Na een stormvloed staat zelfs de hele lagune onder water. Hierdoor heeft zich in De Slufter een uniek natuurgebied kunnen ontwikkelen – met getijdenkreken en schorren vol paars bloeiende strandlelies. Ook de natuurgebieden De Muy met zijn wilde orchideeën en De Geul met de grootste kolonie lepelaars van Nederland zijn absoluut een bezoek waard.
Strandjutters (jutters) kun je nog overal langs de Nederlandse kust vinden. En op Texel kun je in twee musea met verwondering de schatten bekijken. In het Flora Schipbreuk- en Juttersmuseum tussen Den Burg en De Koog laten jutter Jan Uitgeest en zijn team zien wat ze in de loop der decennia op de stranden van Texel hebben gevonden: talloze boeien, schoenen, flessen (waaronder boodschappen in flessen), speelgoed en dierenbotten. In het Kaap Skil museum in Oudeschild zijn juttersvondsten en een afdeling onderwaterarcheologie te zien, evenals historische gebouwen en een buitenmolen.
Met een parachute uit een vliegtuig springen is op Texel al een soort eilandhobby. De minder moedigen kunnen een rondvlucht maken om het eiland vanuit de lucht te bekijken of een cruise voor de kust maken in een catamaranboot. Maar er is ook paardrijden, (kite)surfen, zeilen, kanoën, flyboarden, golfen, vogeltochten.
Verken je liever te voet? Wat dacht je dan van een wadlooptocht? De Waddenzee is een unieke habitat voor zeldzame planten en dieren. Overigens: Texel heeft een uitstekend netwerk van fietspaden.
De hoofdplaats van Texel is Den Burg, centraal gelegen en daarom voor veel bezoekers de eerste aanloophaven op het eiland. In het historische centrum van Den Burg vind je goede restaurants, leuke winkels en de plaatselijke VVV.
De enige plaats op het eiland die direct aan het Noordzeestrand ligt is De Koog. De Dorpsstraat is de plek waar mensen samenkomen om uit te gaan, te winkelen en te flaneren. Het strand van De Koog biedt vele mogelijkheden voor watersporten en andere activiteiten. Vanwege de directe ligging aan zee is de plaats erg populair bij toeristen en er zijn verschillende hotels en vakantieparken.
Het meest noordelijke eilandresort is het kleine dorpje De Cocksdorp, dat dicht bij de bezienswaardige vuurtoren en de unieke vogelreservaten ligt. Heel charmant en idyllisch zijn de historische dorpen Oosterend en De Waal. Het havendorp Oudeschild aan de Waddenzee trekt bezoekers met zijn vissersboten. Het meest zuidelijke dorp van Texel, Den Hoorn, staat bekend om zijn romantische kerk, de omliggende tulpenvelden en de kunstmanifestaties.
Op Waddenverhuur vind je alles wat te maken heeft met recreatie rond het waddengebied. Bezoekers kunnen accommodaties rechtstreeks bij de eigenaren boeken zonder tussenkomst van een 3e partij.