Musea op Schiermonnikoog
Musea op Schiermonnikoog

Musea op Schiermonnikoog

18 november 2021
0 Reacties

Musea Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog zijn er drie musea te vinden. In deze blog vertellen wij je meer over de musea en wat je er kunt bekijken.
Het zijn: Schelpenmuseum, Bunkermuseum Schlei en museum De Zuidertoren.

Op het adres Martjeland 14 (ten westen van het dorp) vindt u het schelpenmuseum van Thijs en Annelies de Boer. Het museum is in 2003 opgezet toen zij tijdens hun reizen soortgelijke voorbeelden zagen: mensen met een prachtig uitgestalde collectie van schelpen die zij over de jaren hadden gevonden. Met een woning op Schiermonnikoog en met een grote verzameling op zak waagden Thijs en Annelies de poging: een museum aan huis. U vindt er in glazen vitrines inmiddels ruim 1500 soorten schelpen, alle eigenhandig verzameld.

Jaarlijks trekt het schelpenmuseum zo’n 5000 bezoekers. Openingstijden: in principe dagelijks (ook in het weekend) van 14.00 tot 17.00 uur en van 20.00 tot 22.00 uur.

image

En zelf verzamelen langs de kustlijn kan natuurlijk ook!

Bunkermuseum Schlei

‘Verstopt’ tussen de duinen vindt u aan het einde van de Prins Bernhardweg aan uw linkerkant bunkermuseum Schlei. Het museum verhaalt over het eiland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Schiermonnikoog is het eerste Waddeneiland dat een bunkermuseum huisvest. De bunker diende in de Tweede Wereldoorlog als communicatiecentrum en stond in contact met de andere bunkers op het eiland. Die bunkers waren – net als veel andere bunkers van de zogeheten Atlantikwall – voorzien van radar om de geallieerde vliegtuigen in het oog te houden en een eventuele aanval af te wenden.

Openingstijden:
Het museum is het hele jaar open op zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. En van de voorjaarsvakantie tot en met de kerstvakantie op woensdagmiddag van 13.00-16.00 uur.

Museum de Zuidertoren

Na jaren van verval ontfermt sinds begin 2018 De Stichting Behoud Zuidertoren zich als nieuwe eigenaar over dit bijzondere Rijksmonument. Met behulp van ‘vrienden van de toren’ en een aantal welwillende bedrijven is de toren inmiddels prachtig opgeknapt.

Met de presentatie van het boekje “Geschiedenis van de Kustverlichting van Schiermonnikoog” heeft de Zuidertoren in juni 2020 haar langverwachte publieksfunctie gekregen.

Bezoekers zijn van harte welkom om een kijkje te nemen op het terrein en als de deur openstaat ook in de toren. Buiten treffen ze een groot informatiebord aan en in de toren een fototentoonstelling over de historie.

In 2021 zullen er op gezette tijden culturele en educatieve activiteiten in en om de toren worden georganiseerd. Lees hier meer over het programma van de Zuidertoren voor 2021.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *