Lauwersoog

25 juli 2022
0 Reacties

Dit zeer kleine maar gezellige dorpje ligt in het Lauwersmeergebied en bestaat sinds 1969. Dit dorpje is ontstaan toen de Lauwerszee vanwege de veiligheid werd afgesloten. Lauwersoog heeft rond de 150 inwoners en staat vooral bekend vanwege de toerisme. De toeristen bezoeken vaak het vasteland, maar ook de Wadden worden veel bezocht. Vanaf de haven bij de Wadden gaat de veerboot naar Schiermonnikoog. Deze haven is een belangrijke vissershaven, dit is namelijk één van de redenen voor het toerisme. Mensen komen hier om heerlijk verse vis te eten en te genieten van de gezonde zeelucht.

Een bekende plek is Restaurant het Booze Wijf. Hier vind je onder andere een museumhaven; een haven met prachtige oude boten. Deze boten zijn helaas niet van binnen te bekijken, maar het loont zeker de moeite. Ga je verder naar het zuiden dan kom je Strandpaviljoen Meerzicht tegen bij het meer en bij een strand. Aan het water (het Nieuwe Robbengat) zijn meerdere strandjes te vinden waar je heerlijk kunt liggen of afkoelen in de zee.

Wat te doen in Lauwersoog

Landschap verkennen

Verken het uitgestrekte landschap van Lauwersoog en omgeving met een tuktuk. Volg een van de routes die je kunt vinden in de tuktuk. Ga je door Friesland of blijf je toch in Groningen? Er zijn vele mooie plekjes die je makkelijk kunt bezoeken met dit Italiaanse voertuig. Rijdt van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid of neem je tijd en stop voor een gezellige picknick.

Eerst krijg je een korte instructie van Tuktuk Lauwersoog, hierna ben je vrij om te doen wat je wilt. Toer bijvoorbeeld naar Pieterburen, Moddergat, Dokkum of Zoutkamp. Je kunt alle kanten op en je bepaalt helemaal zelf wat je wel of niet gaat doen. Wat je natuurlijk sowieso moet bezoeken is het prachtige Lauwersmeergebied, dit zorgt voor vele prachtige plaatjes.

Waddentocht

Ontdek het waddengebied met één van de waddentochten vanuit Lauwersoog. Het begint met een rondvaart van circa 3 uur, hierna maak je een wandeling over de zandplaat. Tijdens de waddentocht staat het water zeer laag, op deze manier steken de zandbanken boven het water uit. Wat nog leuk is om te doen is om een tocht te combineren met extra’s, bijvoorbeeld een overnachting op de boot.

Bowlen

Ga bowlen bij partycentrum Suyderoogh. Hier organiseert men verschillende competities waar je aan mee kunt doen, maar je kunt er ook zelf bowlen.

MS Boschwad

Vaar mee met de kapitein van de MS Boschwad; waddenschipper Jacob. Het schip ligt in Lauwersoog, maar soms beginnen de tochten ook in Schiermonnikoog. Ontdek onder andere de zandplaat Brakzand, Het Roode Hoofd, de Engelsmanplaat of het brede Westerstrand van Schier en nog meer met Jacob. Er zijn diverse prachtige vaartochten en wandelingen te doen. Vanaf Schiermonnikoog vaar je met de MS Boschwad naar de Engelsmanplaat, hier kun je bij laagwater zelf rond lopen. Kijk goed rond tijdens de vaartocht, je ziet namelijk de zeehonden op de zandplaten die liggen te zonnen. Trek warme en oude kleren aan en neem zeker je verrekijker mee voor alle prachtige plaatjes!

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *