Het Lauwersmeer ligt in het noorden van Nederland, tussen Groningen en Friesland. Dit meer is in 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. De reden van het afsluiten was met name de veiligheid. In 1953 was er watersnood en moest Rijkswaterstaat een keuze maken; of verhogen tot deltahoogte, of de Lauwerszee afsluiten. De Friese bevolking zette druk op de Rijkswaterstaat en mede daardoor werd er voor het afsluiten gekozen. De bevolking in Groningen was minder blij met het besluit van de Rijkswaterstaat. De haven en de garnalenvloot van het dorp werd hierdoor gedwongen verplaatst te worden naar de haven in Lauwersoog.

Er is een groot recreatiegebied ontstaan rond het Nieuwe Robbengat, in het westen van de autoweg naar Lauwersoog. Men heeft hier in het groot bosaanplant uitgevoerd, met name loofbos maar ook Marnewaard. Door het vele aanplanten is het aantal keer voorgekomen tijdens de stormen dat er veel bomen werden ontworteld. Veel van de ongeveer 2000 hectare open vlaktes worden door grote grazers kort gehouden. Zo leven rondom het Lauwersmeer ongeveer 150 konikpaarden en 250 Schotse hooglanders.

In het midden en oosten werd in 2003 het Nationaal Park Lauwersmeer ingesteld. Dit park is zelfs in 2004 in de finale-uitzending ‘De mooiste plek van Nederland’ op de derde plaats geëindigd. Zeker de moeite waard dus om een kijkje te nemen!

Rondom het gebied van eilandjes, water, rietvelden, bos en graslanden broeden meer dan 100 vogelsoorten en overwinteren onder andere ieder jaar tienduizenden ganzen.

Tijdens de vogeltrek in voor- en najaar is het vogelfeest het allergrootst. Zo kun je op een dag zelfs meer zo’n 30.000 brandganzen zien overvliegen. Mensen die van bijzondere vogels houden moeten zekers naar het Lauwersmeersgebied komen. Hier kun je namelijk zomaar lepelaars, grauwe franjepoten of steltkluten tegenkomen. Sinds een aantal jaren geleden broedt hier ook de zeearend, zeker een unieke ervaring! Rond het Lauwersmeer draait het voornamelijk om de vogels, maar er zijn ook zeeën van orchideeën wat een prachtig zicht geeft.

Wat te doen aan het Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is officieel uitgeroepen tot een Dark Sky Park. Een Dark Sky Park een park waar het donker is en ook donker blijft. De bezoekers zijn er ‘s nachts welkom om de sterrenhemel te bewonderen. De International Dark Sky Association heeft (inclusief Nationaal Park Lauwersmeer) over de wereld nu 44 natuurparken en reservaten aangeduid als een Dark Sky Park. Ongeveer de helft van deze parken ligt in de Verenigde Staten. Er zijn 2 locaties te vinden in Nederland, zo heb je naast Lauwersmeer ook de De Boschplaat op Terschelling.

Nachtvaren

Ga eens een keertje nachtvaren in de Alde Feanen, verlaat de gebaande paden en er gaat een heel andere wereld voor je open. Als je ‘s nachts op pad gaat is het gebied ook nog eens helemaal anders door de duisternis. Het is speciaal hoeveel verrassende dingen je ziet. De donkerte en mooie plekken ontdek je prachtig tijdens het varen in de nacht. De schipper zal ook nog eens de stilte af en onderbreken om een spannend waargebeurd verhaal te vertellen.

In een Dark Sky Park kun je als nergens anders sterren kijken, dit kan ideaal in het Observeum in Burgum. Elke vrijdag kun je zelfs alles zien achter de grote telescopen. Pas wel op, het is wel verslavend hoe mooi het is!

Land Rover Safari

Ontdek de ongerepte natuur, ruige wildernis en speciale flora en fauna op de vroegere zeebodem met een Landrover safari. Normaal gesproken is dit verboden gebied voor auto’s, maar tijdens een Landrover safari mag je in samenwerking met Staatsbosbeheer hobbelen over velden en paden.

Het water op aan het Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is goed te ontdekken via kano op het meer zelf of op het water van het Dokkumerdiep, het Nieuwe Robbengat of de Zoutkamperril. Hier moet je wel goed op de gesloten gebieden letten. Je kunt met de kano op veel plekken het water op: in de jachthavens, het strandje bij Lauwersoog, dichtbij Suyderoogh, de Zoutkamperril, Dokkumer Nieuwe Zijlen of bij Hoek van de Bant. Er zijn ook meerdere mogelijkheden om een kano of andere boten te huren.

Ook kun je surfen op vier verschillende locaties in het Lauwersmeergebied. Het meer is onder windsurfers bekend door de combinatie van de goede wind en het ondiepe water. Op deze locaties kun je surfen: stranden Lauwersoog en de stranden dichtbij Natuurdorp Suyderoogh, hoek van de Bant en Oostmahorn. Let bij laatstgenoemde wel op, er liggen namelijk veel visnetten dus het is moeilijker om te starten. Bij elke locatie staat duidelijk met borden aangegeven waar je wel en niet mag surfen.

Tijdens de periode van 1 juni tot 1 oktober is de Hoek van de Bant aangewezen als een kitesurflocatie. Ook hier wordt duidelijk met borden aangegeven waar je mag kitesurfen.