Hotel van der Werff op Schier
Hotel van der Werff op Schier

Hotel van der Werff op Schier

5 november 2021
0 Reacties

Hotel Van der Werff

image
image

Hotel Van der Werff (foto links de oude situatie in 1956) is het oudste hotel op het eiland  Op de plaats van het hotel stond vanaf 1726 een klein recht- en raadhuis dat in opdracht van de toenmalige eigenaar van het eiland, de familie Stachouwer – werd gebouwd. In 1813 werd het gebouw postkantoor en in 1852 ook wachtlokaal voor de veerboot. De passagiers werden met karren naar de boot gebracht. De toenmalige eigenaar De Boer liet een extra etage op het logement bouwen en vanaf toen heette het Hotel De Boer. 

Sake van der Werff

image

Sake van der Werff kwam in 1901 als veldwachter naar het eiland. Naast zijn werk als veldwachter organiseerde hij ook vaartochten en verhuurde hij kamers op het eiland. In 1913 kocht hij Hotel De Boer en nam ontslag als veldwachter. Regelmatig breidde hij het hotel uit. Na zijn overlijden leidde juffrouw Dien Bol het hotel. Foto onder Hotel in circa 1916.

Aanvankelijk had het hotel aan de voorzijde geen balkons (foto boven). Voor een verbouwing / uitbreiding van het hotel, schreef Sake van der Werff een kaart aan de heer F. de Vries in Groningen met het verzoek een aandeel in de kosten te willen nemen.

“Bij deze delen wij u mede dat wij het plan hebben onze zaak nog iets te verbeteren, door op het voorste gedeelte een verdieping te bouwen evenals het achterste. Hierdoor krijgt de zaak een mooi front aan de straat bij aankomst. Zes kamers meer waarvan vier grote met balkons…”


Kaart van het eiland als presentje

Sake wist hoe hij het eiland onder de mensen moest brengen. Zo liet hij een kaart maken van het eiland die hij ingelijst naar prominenten zond met daarbij een uitnodiging om te komen logeren.


Bevroren Waddenzee

Zoals gezegd: Sake van der Werff zag steeds meer mogelijkheden om zijn hotel onder de aandacht te brengen. De winter van 1928/1929 bood zo’n mogelijkheid. De Waddenzee veranderde in een woestijn van sneeuw, ijs en vastgevroren schotsen, sterk genoeg om mensen te dragen. Van der Werff zag er direct een attractie in. Dwars over het ijs liet hij twee ‘wegen’ uitzetten; een weg voor voetgangers en een weg voor het overige verkeer. Van Hornhuizen aan de vaste wal tot aan de deur van het hotel. Daar wachtten warme chocolademelk, cognac en maaltijden. De pret duurde van 18 februari tot 5 maart 1929. Na de doorzettende dooi kon op 19 maart 1029 de veerdienst worden hervat. Bron: ‘Hotel Van der Werff – Anno 1726’ , ISBN 978-90-818186-1-2

Juffrouw Dien

Sake van der Werff wordt opgevolgd door juffrouw Dien (Alberdina Bol). Zij leidt het hotel van 1955 tot 1981. In mei 1973 was zij 50 jaar verbonden aan Hotel Van der Werff. En dat haalde de krant (zie hieronder fragmenten uit het Nieuwsblad van het Noorden). Klik op een foto om deze groter te zien.

Alberdina, geboren in 1906, was afkomstig uit het Groningse Zoutkamp. In 1924 vernam zij dat Hotel-Pension Van der Werff een hulpje zocht. De toen 17-jarige schreef een briefje en kreeg bericht dat zij welkom was als serveerster en kamermeisje voor de Pinksterdagen. Kort daarna reisde zij weer naar het eiland en nu voorgoed. De eerste jaren deed zij alle voorkomende werkzaamheden, later schakelde Sake van der Werff haar hoofdzakelijk in als serveerster. Het was juffrouw Dien die bij de bezoeken van Prins Bernhard het jachtgezelschap bediende en de Prins thee op bed bracht.

Foto’s onder: Juffrouw Dien op haar ‘vaste plek’ in de gelagkamer.


In de vitrines in het hotel zijn nog veel oude documenten en voorwerpen te bekijken.


Jan Fischer

In 1983 werd Jan Fischer eigenaar van het hotel. Hij liet aan de linkerzijde een exacte kopie bouwen van de rechter vleugel. Doordat het een kopie is van het rechter deel, valt de uitbreiding eigenlijk helemaal niet op. Kenmerkend voor Fischer was dat hij alles bij het oude liet. Zo is onder meer de gelagkamer nog geheel in oude stijl (foto’s onder). 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *