Hotel Rijsbergen op Schiermonnikoog
Hotel Rijsbergen op Schiermonnikoog

Hotel Rijsbergen op Schiermonnikoog

13 januari 2022
0 Reacties

Rijsbergen, van residentie naar hotel en onderkomen monniken

Aan de Knuppeldam 2 liet de toenmalige eigenaar van Schiermonnikoog – de heer Johan Willem Stachouwer – in 1757 het landhuis Rijsbergen bouwen als woning voor zijn familie.

Voor die tijd woonde de familie in boerderij Binnendijken bij het voormalige dorp Westerburen. Dorp en boerderij werden rond 1760 door de zee opgeslokt. De familie nam toen het initiatief om een nieuw dorp te bouwen en liet Rijsbergen bouwen als nieuwe woning voor de familie.

Wisseling van eigenaar

Na de familie Stachouwer werd de heer Johan Erich Banck de eigenaar van het eiland (1858-1893). Banck gaf Rijsbergen een neoclassicistisch uiterlijk.

Overige eigenaren van eiland en pand

Vervolgens werd het eiland gekocht door Hartwig Arthur Berthold Graaf Von Bernstorff  die het eiland in 1906 verkocht aan zijn zoon Georg Ernst August. Deze overleed in 1939 en liet het eiland na aan zijn zoon Bechtold Eugen. Er zijn dus drie generaties Bernstorff geweest die Rijsbergen bewoonden.

Na de Tweede Wereldoorlog – het hele eiland kwam in Nederlandse handen – heeft het gebouw ook nog gediend als dorpshuis en later werd het gebouw verbouwd om dienst te gaan doen als jeugdherberg.

Jeugdherberg

De accommodatie maakte toen deel uit van de NJHC, de Nederlandse Jeugdherberg Centrale. De jeugdherbergfunctie verdween en het gebouw werd een van de hotelaccommodaties op het eiland.

Van hotel naar klooster

Tot januari 2019 was Rijsbergen een logies- en ontbijt accommodatie op 5 minuten loopafstand van het dorp. Het gebouw beschikt over 14 tweepersoonskamers, 2 vierpersoonskamers en 1 driepersoonskamer. Rond het gebouw is een grote tuin op het zuiden. Van het oorspronkelijke pand resteren nog de monumentale voorgevel en de mooie ligging. De rest van het pand is nu moderner vormgegeven. Het pand is nu het onderkomen van de Cisterciënzer-monniken.

Het hotel is voor de touristen niet meer te boeken. Wel kun je er prima langslopen en het prachtige gebouw aanschouwen.

Bron:schierweb.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *