Holwerd

Holwerd is een klein dorp in de provincie Friesland en valt onder de gemeente Noardeast-Fryslân. Het dorpje bevindt zich ten noordwesten van Dokkum en ten zuiden van de Waddenzee, tussen Waaxens, Blija en Ternaard. Holwerd werd al een aantal eeuwen voor christus bewoond en is ontstaan op een terp. Het moderne dorp zoals we dat nu kennen is ontstaan in de 8e, 9e of 10e eeuw. De Holwerdervaart werd aangelegd in de 17e eeuw.

Er zijn meerdere kerken te vinden in Holwerd, waarvan Sint-Willibrorduskerk de oudste is. Deze kerk dateert helemaal terug uit het jaar 1175 en heeft een oudere kerk vervangen die op een terp geplaatst was. De kerktoren staat los van de kerk en dateert ergens uit de begin jaren 1300. Deze toren werd in de 17e eeuw herbouwd. De tweede kerk is de Doopsgezinde kerk uit 1850 en is een rijksmonument. Vroeger stond hier een kerk uit 1692. De laatste kerk is de gereformeerde kerk uit 1933 en werd ontworpen door de architecten R. en P. Offringa. Helaas is de kerk zijn oorspronkelijke bestemming kwijt en is nu verbouwd tot wadden informatiecentrum ‘De Noordhoren’.

Wat vroeger de sporthal was, is nu het dorpshuis van Holwerd. Er werd in 2014 een multifunctionele accommodatie sporthal heropend, ‘De Ynset’. In dit gebouw zijn er diverse dingen te vinden, zoals een jeugdhonk, sporthal, verschillende vergaderzalen, theaterzaal, buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal.

Landschap en natuur in Holwerd

Beleefroute Rondje Holwerd

Loop mee met beleefroute Rondje Holwerd en geniet van leuke verhalen over natuur en cultuur en kom meer te weten over de lokale ondernemers en streekproducten. De route gaat onder andere langs de terp van Hegebeintum, Waddenzee Werelderfgoed, Waddenbelevingscentrum Noordhoren en Ambachtelijke Textieldrukkerij, erg veel variatie dus. Tijdens de route kom je ook nog eens langs gezellige dorpjes als Ternaard, Hantum, Ferwert en Lichtaard.

Ommetje Holwerd

Of loop mee met Ommetje Holwerd en zie met je eigen ogen hoe de boeren op maatschappelijke verantwoorde wijze hun zware werk doen. De route is 7 kilometer lang en je passeert onder andere 2 akkerbouwbedrijven, een melkveehouderij en een schapenhouderij, deze horen allemaal bij de agrarische vereniging Ecolana.

Waddentour

Holwerd maakt ook deel uit van de in 2016 geopende Waddentour. Dit is een wandel-, fiets- en autoroute langs onder andere de 4 Beschermde Dorpsgezichten in Dongeradeel; Holwerd, Ee, Metslawier en Paesens-Moddergat.

Het Waddengebied én de Waddenzee staan sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee is de bijzondere schoonheid en status die wij natuurlijk allang kenden officieel bevestigd. De waddeneilanden bestaan uit vijf eilanden, oftewel vijf keer genieten. Het prachtige uitzicht in combinatie met de eindeloze lucht die boven de Waddenzee te zien maakt een bezoek aan de waddeneilanden een unieke ervaring die je zeker gezien moet hebben! Geniet hier van, laat alles achter je en ontspan door het eilandgevoel.

Voor de natuurliefhebbers onder ons is Holwerd een ideale bestemming. De omgeving zit vol met leuke wandel- en fietsroutes, prachtige vergezichten en kun je ultiem uitrusten door alle ruimte.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Holwerd

  • Op ongeveer 4 kilometer in Veerdam Holwerd ligt de langste buitendijkse pier van Europa.
  • In Hantum, op 6 kilometer, staat een Boeddhistische Stoepa.
  • De hoogste terp van Nederland vind je in Hogebeintum op 7 kilometer.
  • Panorama toertocht wadden kweldergebied De Seedykster Toer in Marrum op 10 kilometer.
  • Elfstedenstad Dokkum op 9 kilometer.
  • Als laatste, maar zeker niet minste, het Nationaal park Lauwersmeer in Lauwersoog op 26 kilometer. Het is een klein stukje rijden maar het is zeker de moeite waard!