Het autovrije Waddeneiland Schiermonnikoog
Het autovrije Waddeneiland Schiermonnikoog

Het autovrije Waddeneiland Schiermonnikoog

12 januari 2023
0 Reacties

Het autovrije Waddeneiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Waddeneiland met een lengte van 16 kilometer en een breedte van 4 kilometer. Het enige dorp op het eiland heet ook Schiermonnikoog. In het charmante dorp staan zorgvuldig gerestaureerde huizen, waarvan sommige dateren uit het begin van de 18e eeuw.

  • Ontdek het kleinste bewoonde Waddeneiland en geniet van de unieke flora en fauna.
  • Op Schiermonnikoog vind je het breedste strand van Europa.

Schiermonnikoog: het hele eiland is een nationaal park!

Het Waddeneiland Schiermonnikoog mag dan klein zijn, de natuur is er schitterend. Je vindt op het Waddeneiland bos, duinen, polders, kwelders, slikken en meertjes. Vanwege de diversiteit van het landschap werd Schiermonnikoog in 1989 aangewezen als nationaal park. De gevarieerde en beschermde natuur trekt ook veel vogels aan. Op Schiermonnikoog zijn in de loop van het jaar ongeveer 300 verschillende vogelsoorten te zien. Daarnaast zijn er honderden verschillende planten, waaronder negen wilde orchideeënsoorten.

Klein eiland met slechts één dorp

Het enige gelijknamige dorp van het eiland, Schiermonnikoog, is schilderachtig mooi met zijn historische huizen en nodigt uit tot een wandeling. Geniet van koffie met gebak in een van de gezellige cafés met zonneterras! Overigens: het oudste huis op het Noordzee-eiland, Huis Marten, dateert uit 1721 en staat in de straat Middenstreek op huisnummer 60. Bij de Nieuwestreek/hoek van Willemshof kom je een merkwaardig verschijnsel tegen. Daar vind je een metershoge walvishoutboom, een “souvenir” uit het noordpoolgebied.

Wat kun je doen op Schiermonnikoog?

Boottocht naar de zeehonden
Een excursieboot brengt je naar de Waddenzee, waar je de rondzwervende zeehonden kunt bewonderen en een wandeling kunt maken over een zandbank.

Het National Park Visitor Centre biedt regelmatig excursies aan – naar het wad, de kwelders en het kustbos. Bij het bezoekerscentrum kunnen ook koetsritten en strandtochten met de Balg-Express, een tractor met aanhanger, worden geboekt.

Het Schlei Bunker Museum is een bunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om signalen te onderscheppen en door te geven aan de Duitse Luftwaffe (open op zondag- en woensdagmiddag).

In het schelpenmuseum Paal 14 worden 1500 schelpen uit de hele wereld tentoongesteld.

Van strandzeilen tot surfen en zeilen; het aanbod van sportieve activiteiten op Schiermonnikoog is uitgebreid.

Fietsen op Schiermonnikoog

Tip: De beste manier om de fascinerende natuur op het autovrije eiland Schiermonnikoog te verkennen is per fiets. Twee fietsverhuurstations voorzien eilandbezoekers van fietsen. Een georganiseerde fietstocht wordt aangeboden door de plaatselijke VVV. Je leert alles over het landschap, de geschiedenis en de natuur van het Waddeneiland.

Op vakantie naar Schiermonnikoog

Als je Schiermonnikoog wilt bezoeken, moet je de veerboot nemen. De veerboot vertrekt vijf keer per dag (vaker in het hoogseizoen), en vier keer op zondag. Een overtocht duurt 45 minuten. Voor de meeste eilandgasten begint de vakantie al met de aankomst op de veerboot. Jaarlijks bezoeken ongeveer 300.000 mensen het eiland.

De vertrekhaven voor een vakantie naar Schiermonnikoog is Lauwersoog in de provincie Groningen. Daar moeten alle bezoekers de auto achterlaten op een parkeerplaats, want Schiermonnikoog is autovrij (alleen eilandbewoners mogen een auto gebruiken)! Gasten kunnen oversteken met de veerbootmaatschappij Wagenborg, die zowel een regelmatige dienst van 45 minuten als een snelle dienst (20 minuten) aanbiedt. De watertaxi’s naar Schiermonnikoog, die ook door Wagenborg worden aangeboden, doen er net zo lang over als de sneldienst.

 

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *