Harlingen, de stad aan het wad.

Harlingen is één van de Friese Elfsteden en gelegen aan de Waddenzee.
Dankzij deze gunstige ligging groeide Harlingen uit tot een internationale havenstad. Daarom prijken op de fraai gerestaureerde pakhuizen langs de Noorderhaven namen als Polen, Sumatra en Java.

Deze rijkdom is ook terug te vinden in de gehele binnenstad waar ongeveer 500 monumenten staan.
Tegenwoordig biedt de gunstige ligging veel watersportplezier op een zeilschip, sportvisschip of rondvaartschip.

Harlingen is tevens vertrekhaven voor een bezoek aan de waddeneilanden Terschelling en Vlieland.


Een wandeling door het historisch centrum van Harlingen met zijn monumentale panden, grachten , havens en sluizen is zeker voor de cultuurliefhebber een aanrader.


Jaarlijks keren vele bezoekers terug naar Harlingen om een van de vele evenementen bij te wonen zoals bijvoorbeeld de Harlingen-Terschelling sloepen race of zeilrace of de Visserijdagen.


Ook de rust en ruimte blijken voor velen een reden te zijn om terug te komen.
Wij hopen u binnenkort te mogen begroeten in onze mooie stad, te midden van het gemoedelijke platteland, voor een paar genoeglijke dagen
U bent van harte welkom!

Bezienswaardigheden in Harlingen

Een bezienswaardigheid van Harlingen is natuur de haven.  Harlingen is het startpunt voor een overtocht van de waddenzee. Ook kun je links afslaan richting de sluizen van Kornwerderzand om naar het IJsselmeer te varen. 

In de Willemshaven van Harlingen ligt een trailerhelling waar kleine scheepjes, zoals Optimisten, Lasers, 470’s en kleine catamarans makkelijk zee kunnen kiezen. Vergeet de roeiers niet die in hun grote sloepen oefenen voor deelname aan de afmattende Harlingen-Terschellingrace.

 

De vaarwaters naar Harlingen zijn voor de beroepsvaart erg belangrijk. Urker viskotters, Zeeuwse mosselaars en de Harlinger
garnalen- en kokkelvissers maken er gebruik van.

 

Imponerend zijn de vrachtschepen die van verre havens op weg zijn naar Harlingen of juist zee willen kiezen.
Hout en zout, zand en grind, aardappels en veevoer en allerlei andere producten vormen de lading. Soms daar tussen een opvallende deklast: grote opslagtanks voor Rusland en als een schip de Chinese vlag voert dan is de lading wellicht knoflook.

 

Veelzijdigheid is het kenmerk van de haven van Harlingen. In de historische binnenstad is de oude zeehaven nu een aantrekkelijke
jachthaven. Ten noorden van de stad bezoeken de zeeschepen moderne bedrijven aan de Industriehaven.

Overnachten in Harlingen

In Harlingen vind je verschillende hotels, B&B’s, havenaccommodaties en zelfs een grote scheepskraan waarin je kunt overnachten.  

Vanzelfsprekend kun je ook overnachten op het water. Diverse Charterschepen liggen in Harlingen en kun je zelfs een overtocht boeken richting Terschelling of Vlieland. 

Parkeren in Harlingen

Voor actuele informatie omtrent parkeren in Harlingen kun je kijken op www.parkerenharlingen.nl/

Evenementen in Harlingen

Sinds 1991 kent Harlingen vele evenementen. Op deze pagina vind je een aantal zéér druk bezochte evenementen in Harlingen. Naast evenementen wordt er jaarlijks een straat festival georganiseerd door de Stichting Straat Festival Harlingen.

De Stichting Straat Festival probeert ieder jaar weer om een ongekend aantal artiesten naar dit festival te krijgen. ‘s Avonds wordt het Festival afgesloten met een topband in Cultureel Centrum Studio Trebol.

Het Lanenkaatsen.

Het jaarlijkse straatkaatsen aan de Lanen. Traditioneel altijd in juni samen met de Juni Feestweek. Gedurende een hele week binden hier topstraatkaatsers de strijd met elkaar aan. Meer hierover vindt u op hun eigen website https://www.lanenkaatsen.nl.

De Harlingen-Terschelling Zeilrace.

Ieder jaar binden een 150 zeilschepen de strijd met elkaar aan in deze tweedaagse wedstrijd. De eerste dag vaart men naar Terschelling, de volgende dag terug naar Harlingen. Voor 2004 staat de race gepland voor 13 en 14 mei. Meer hierover bij de Harlinger Watersport Vereniging .

De HT Roeirace.


De HT is de koningin onder de sloepraces. Met de HT is het allemaal begonnen……. De eerste oversteek van Harlingen naar Terschelling werd geroeid op zaterdag 21 juni 1975 in het kader van de manifestatie “100 jaar Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz” door de sloepen “Houtman” en “De Rijp”. Hiermee werd de grondslag gelegd voor de HT Sloepenrace.


Inmiddels doen er jaarlijks het maximaal aantal sloepen, 130 stuks, mee aan deze geweldige race. De sfeer voor de start in Harlingen is al perfect, de sfeer op Terschelling na afloop van de race is waar de roeiers het vooral voor doen. Overigens is de ca. 34 km lange oversteek over de Waddenzee een van de zwaarste roeitochten in ons land. Als het weer niet optimaal is wordt de strijd aangegaan met golven, wind en getijdestroom.
Er zijn dan ook regelmatig uitvallers in deze race.


Het evenement is een activiteit van de “Stichting Harlingen Terschelling Sloepevenementen” te Rotterdam, die deze race in de voetsporen van M. Harms van stichting sloepevenementen “Willem Barentsz” in 2000 heeft overgenomen. Het doel van de race is het stimuleren en bevorderen van het roeien in authentieke sloepen.

Harlingen en de waddeneilanden

In de veerhaven van Harlingen heb je verschillende mogelijkheden om de tocht naar Vlieland of Terschelling te maken. Je kunt er voor kiezen om met de schepen van Doeksen de overtocht te maken. Voor diegene die een snelle overtocht wil maken kan er voorkiezen om een watertaxi te nemen. Zo ben je binnen een uur van Harlingen naar bijvoorbeeld Terschelling.