Dit sfeervolle vissersdorp ligt vlak voor de Afsluitdijk en is werkelijk een paradijs voor mensen die van natuur en rust houden. Zo zijn er vele dingen die je kunt doen, zoals wadlopen, garnalen vissen, sportvissen, picknicken, wandelen en fietsen. Ook worden er in de zomermaanden indrukwekkende robbentochten gehouden vanuit de haven naar de Waddenzee.

Daarnaast kunnen de cultuurzoekers onder ons ook zeker vermaken in Den Oever. Zo werd in 1996 een zilverschat gevonden afkomstig van de Vikingen: de zilverschat van Westerklief. Helaas liggen de sieraden en munten in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Maar in het Viking Informatie Centrum vind je een permanente tentoonstelling over de plunderende Vikingen.

Den Oever is het tweede grootste dorp van het toenmalige eiland Wieringen, het grootste dorp is Hippolytushoef. De naam komt van het gebied waarin het dorp gelegen is. In de tijden dat de Waddenzee ontstond, lag het gebied via het oosten aan de oever. Den Oever is een tijd later, toen de Zuiderzee en Waddenzee open watergebieden werden, half wad geweest. Deze oever verschoof stukje bij stukje in de loop van de 14e en 15e eeuw, waarna er een aantal kleine kernen ontstonden, waaronder Den Oever.

In de 20e eeuw is de oudere buurtschap Oud-Gest toegevoegd aan Den oever, dit door de groei van de haven en de plaats. De laatste jaren van dezelfde eeuw werd ook De Gest verbonden aan Den Oever, dit valt nu dus ook onder het vissersdorp.

Bezienswaardigheden Den Oever

In Den Oever vind je 25 rijksmonumenten. Er is dus veel te zien in deze prachtige dorp.

Molen de Hoop

Molen de Hoop is een als korenmolen gebouwde achtkante bovenkruier, gebouwd ergens in de tweede helft van de 17e eeuw. Destijds stond de molen helemaal vrij op de wind, net ten westen van de dorpskom. Al sinds het jaar 1391 wordt aan alle bewoners van het toenmalige eiland Wieringen het recht van de vrije wind gegeven. Daaruit mag dus afgeleid worden dat er toen al een windkorenmolen stond. Deze eerste molen heeft waarschijnlijk gestaan dichtbij of in Hippolytushoef. Op een kaart van Wieringen die gedateerd is uit 1540 staan er drie aangegeven, één bij Den Oever en twee bij Hippolytushoef.

De molen die er nou staat, is ergens in de 18e eeuw van Huisduinen naar Den Oever verplaatst. Eind jaren dertig is deze molen in slechte staat geraakt, in het jaar 1960 is het helemaal gerestaureerd. Sindsdien wordt de molen door vrijwillige molenaars regelmatig weer gebruikt. In 1991 is Vereniging De Wieringer Molens opgericht en is de molen eigendom geworden van de vereniging. Deze vereniging heeft de molen van 1995 tot 1998 opnieuw gerestaureerd, waaronder onder andere de hele kap is vervangen. Hedendaags wordt er veevoer gemalen.

Viking Informatie Centrum

Zoals vermeld vind je in het Viking Informatie Centrum (VIC) een permanente tentoonstelling van de twee vikingschatten van Westerklief. Ook worden diverse verhalen verteld achter de indrukwekkende vondsten aan de hand van de voorwerpen uit de Vikingtijd. Waaronder zilver uit de Vikingtijd (800-1100 n.C), wapens van Vikingen, Friezen en Franken. Het eiland Wieringen als handelslocatie op de reizen van en naar Denemarken, Engeland en Dorestad en een schaalmodel van 5 meter lang van één van de Skuldelev Schepen uit Roskilde, Denemarken. Daarnaast is er ook informatie te vinden over het ontstaan van Wieringen en verschillende fossielen uit de voorlaatste ijstijd.

Stichting Weg van de Vikingen heeft de laatste jaren meegewerkt aan verschillende internationale project, en ook zelf verschillende projecten waargemaakt. Zoals de leskist Vikingen, dit is een mobiele tentoonstelling met vele authentieke voorwerpen uit deze tijd. En ook een boekje genaamd Friezen, Franken en Vikingen, die kun je vinden in het VIC maar ook online via de site worden besteld. Ook is het mogelijk om vanuit het Viking Informatie Centrum een tocht naar het toenmalige eiland te boeken, op het eiland kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken en leuke dingen doen.

Wat te doen in Den Oever

ZeeVerse Vismarkt

Houd je van vis en kan de vis niet vers genoeg zijn? Kom dan iedere zaterdagochtend naar de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever. De vis kan haast niet verser, de vissers uit de regio voeren elke vrijdag alle vis aan. Dit is speciaal geselecteerd door de vismarkt. Je vindt hier veel vissoorten waaronder, zalm, kabeljauw, schol, schar, tong, garnalen en tonijn. Als je wilt kan alles ter plekke gefileerd worden. Maar er is niet alleen verse vis, ook is hier ambachtelijke gerookte vis aanwezig, wijn, groente en streekproducten.

Zeevissen

Ga sportvissen bij M.S Dageraad, hier wordt sportvissen, avondvissen, rondvaarten, zeehondentochten, dagtochten en arrangementen helemaal voor je verzorgd. Dit wordt gedaan vanuit de haven van Den Oever, wat op het toenmalige eiland Wieringen ligt bovenaan de Afsluitdijk in Noord-Holland.