In deze gezellige marinestad leven en wonen de inwoners samen met het water. Den Helder is omringd door het Marsdiep, de Noordzee en natuurlijk niet te vergeten de Waddenzee. Deze kustplaats staat met name bekend om zijn sterke marinebasis en de levendige vishandel die er heerst. Ook leuk is om vanuit Den Helder de boot te pakken naar het leuke Waddeneiland Texel. Je vindt er niet alleen de mooie natuur rondom de Waddenzee, maar ook de de drukte van de stad. Zo is er een bioscoop, theater, filmhuis, restaurants en musea te vinden, genoeg te doen in deze leuke stad!

Wat te doen in Den Helder

De Oude Rijkswerf

Pak een terrasje op de Oude Rijkswerf, ook wel Willemsoord genoemd. Dit was vroeger het kloppende maritieme hart van Den Helder. Op bevel van Napoleon Bonaparte werd hier een marinewerf gebouwd, echter werd deze pas in 1822 in gebruik genomen. Tot het jaar 1995 werden op dit terrein marineschepen onderhouden en gerepareerd. Hierdoor was de Rijkswerf jarenlang de grootste werkgever van Den Helder. Er werkten duizenden mensen uit de hele omgeving.

Hedendaags is de Oude Rijkswerf een sfeervolle cultureel complex met diverse restaurants, cafés, winkels, een theater, een bioscoop en een speelparadijs. Ook kun je wandelen tussen de monumentale panden die zijn gerestaureerd of je kunt een terrasje pakken met prachtig uitzicht op de haven. Willemsoord is hét beginpunt voor wat je maar in Den Helder wilt gaan doen, je kunt namelijk vanaf hier lopen naar leuke musea en ook de andere bezienswaardigheden.

Het Marinemuseum

Het Marinemuseum mag niet worden overgeslagen tijdens je bezoekje aan dé marinestad van Nederland. Dit leuke museum bevindt zich op de toenmalige marinewerf van Willemsoord. ‘De Tonijn’ zoals deze bijna 80 meter lange duikboot heet, kun je niet missen en is een van de hoogtepunten van het museum.

Je kunt een kijkje nemen aan boord van een onderzeeër die tot 1991 heeft gevaren en die nog helemaal in originele staat bevindt. Je kunt zelfs op het droge door de periscoop gluren, hoe tof is dat! Daarnaast kun je ook aan boord gaan van de mijnenveger Abraham Crijnssen en pantserschip Schorpioen

Geschiedenis Nederlandse Marine

Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van de Nederlandse marine vanaf 1815? Dan moet je een bezoekje brengen aan het museumgebouw zelf. Zo zijn er wapens, uniformen, schilderijen, scheepsmodellen en meer dan 100 kanonnen te vinden die ooit op de marineschepen stonden.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Den Helder is ook een uitvalsbasis voor indrukwekkende reddingsacties op de hoge golven van de Noordzee. Daar kom je achter in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. In dit museum kun je bovendien alle spannende verhalen van alle reddingsacties ontdekken! Ook kun je in de huid kruipen van een redder in een vaarsimulator, red een opvarende met het Heldenspel en voel windkracht 10 in een windtunnel!

Met geschiedkundige objecten wordt de spannende geschiedenis van het reddingwezen verteld, bijvoorbeeld een waterscooter waarmee de redders snel mensen die verdronken uit het water konden halen. Ook vind je buiten het museum aan een steiger zeven historische reddingboten, de meesten kunnen nog varen.

Fort Kijkduin

Napoleon Bonaparte liet een fort bouwen in Den Helder, dit doordat hij de strategische ligging zo belangrijk vond. Fort Kijkduin moest de stad beschermen tegen indringers uit het zuiden. In het dorp Huisduinen, aan de rand van Den Helder, stond tussen 1811-1813 het indrukwekkende Fort Kijkduin. Dit fort werd ingegraven in de hoogste duinen. Daarbij kreeg het fort acht kazematten die omringd waren door een hoge muur.

Hedendaags is Fort Kijkduin een toeristische attractie met een aquarium en ook een museum. In dit leerzame museum kom je van alles te weten over de geschiedenis van dit belangrijke fort. De Duitsers gebruikte dit fort zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het aquarium kun je door een lange tunnel van 12 meter lang onder water lopen en misschien zie je zelfs wel een haai of een rog! Daarbij is er een sfeervol terras met prachtig uitzicht op zee.

Bezoek vuurtoren de Lange Jaap

De Lange Jaap is met zijn 63,5 meter de hoogste vuurtoren van Nederland en ook nog eens de hoogste gietijzeren vuurtoren ter wereld! Zo zie je vanaf Fort Kijkduin deze lange vuurtoren meteen. Sinds 1878 is deze indrukwekkende toren al de blikvanger van Den Helder en wordt op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Op een heldere dag zijn de lampen te zien van zo’n 54 kilometer.

Ga ontspannen op het strand van Den Helder

Niet het eerste wat je verwacht van dé marinestad van Nederland, maar toch is Den Helder een grote badplaats. Er is een mooi 7 kilometer lang strand te vinden die langs de Nederlandse kust uitstrekt tot Julianadorp aan Zee. Op de warme dagen is het strand een leuke plek om uit te waaien en je kunt er ook ideaal surfen.

Ontdekkingstocht door de Donkere Duinen

Trek je wandelschoenen aan en neem een wandelpad door de Donkere Duinen. Dit is een bos vlak achter het strand en de duinen aan de westkant van de stad. Het bestaat vooral uit dennenbomen die ervoor zorgen dat het bos ‘donker’ is. Natuurlijk niet zo donker dat je overdags de zaklamp mee hoeft te nemen. In dit natuurgebied leven veel vogels, zoals de kuifmees, de staartmees, de goudhaan en de boomkruiper. Er zijn verschillende wandelpaden aanwezig in de Donkere Duinen.

Neem een bezoekje aan de Marinedagen

Normaal gesproken is de marinehaven zwaar beveiligd en kom je er nooit in als je er niet hoort. Hier liggen namelijk alle de mijnenjagers, fregatten en schepen die missies moeten voltooien op de wateren. Maar tijdens de Marinedagen (eerder ‘Vlootdagen’ genoemd) wordt daar een uitzondering van gemaakt en wordt alles wagenwijd opengezet.

Zo kun je er nederlandse marineschepen bezoeken en af en toe ook zelfs buitenlandse zeeschepen die hier tijdelijk liggen aangemeerd. Tijdens deze Marinedagen zijn er ook demonstraties van landingsvaartuigen, helikopters en het Korps Mariniers. Het is een uitgebreid maritiem festijn, helaas wordt het maar één keer in de twee of drie jaar gehouden.

Neem de boot naar Waddeneiland Texel

Bezoek je Den Helder voor een langere tijd? Pak dan ook eens de veerboot naar het leuke Waddeneiland Texel. Je kunt het eiland zelfs als in de verte zien liggen vanaf de dijk van Den Helder. Je wandelt gewoon de veerboot op, je hoeft dus niet met je auto in de rij aan te sluiten. De vaartocht duurt ongeveer 20 minuten en bij aankomst kun je heerlijk het eiland al wandelend of op een huurfiets verkennen. Erg leuk om te doen als je wat buiten Den Helder wil doen.