4 Wandelroutes om te genieten van Vlieland
4 Wandelroutes om te genieten van Vlieland

4 Wandelroutes om te genieten van Vlieland

13 januari 2022
0 Reacties

In samenwerking met wandelnet.nl hebben wij 4 prachtige wandelroutes over het hele eiland voor je uitgelicht. Met deze routes verken je het hele bewoonde gedeelte van het eiland en kom je langs prachtige duien en natuurgebieden. Ontdek welke bezienswaardigheden en activiteiten er langs de routes zijn in deze blog.

1.Wandelroute over de oostpunt van Vlieland (11,8 km)

Deze route start en eindigt in de Haven op Oost-Vlieland.  oostwaarts door de bossen langs de Zuiveringsinstallatie loopt de route helemaal langs het uiterste puntje van Vlieland. Bij mooi weer zie je duidelijk het buureiland Terschelling liggen en als je richting het zuiden kijkt dan zie je waar je de reis naar Vlieland ook bent gestart: Harlingen.

Langs de Noordoosthoek loop je noordwaarts met een bocht naar links richting de oostervallei. zodra dit rondje is gelopen kom je weer op een kruispunt en slaan we in deze route rechtsaf richting het Ruige Plak in de bossen. Deze route brengt je om het dorpje van Vlieland heen helemaal richting de Badweg. De de Vuurboetsduin heb je de mogelijkheid om de route in te korten en linksaf te slaan richting de haven van Oost-Vlieland.

Voor de fanatieke wandelaars wordt de route doorgezet richting het westen om uiteindelijk voor de Keukenbunker linksaf te slaan door het gebied van Kooisplek. Je loopt hier door de heide om het Poterslid heen om het laatste stukje langs de haven en binnenkomende toeristen te wandelen. De oostpunt is een leuke en drukbezochte route.

2. Pad van Twintig naar de Veerhaven van Vlieland (14,2 km)

Deze route is een streekpad waarbij je langs de kust en door de duinen loopt. De start van deze route begint op de Postweg tussen de Oude Eendenkooi en de Nieuwe Eendenkooi en gaat via de Rug van Het veen al slingerend richting Oost-Vlieland. Bij Oost-Vlieland loop je de Vuurtoren en Vuurboetsduin tegemoet. Bovenop deze duin staat de 40 meter hoge vuurtoren. Heel vroeger, nog voordat de vuurtoren bestond stookte met vuren bovenop de duinen om de schippers de weg te wijzen over de donkere zee.

Nadat je de vuurtoren voorbij bent gelopen gaat de route richting de noordkant van het eiland waar je over het strand langs Stortemelk loopt. Iedereen kent deze locatie van de camping Stortemelk. Langs het beboste gedeelte bij het Ruige plak loop je weer over de Noordoosthoek richting de veerdienst op Harlingen en West- Terschelling. Bij de haven zijn leuke cafés en restaurants waar je kunt bijkomen van deze lange route. Na een pauze vervolgt de tocht zich langs het havengebied en over de havenweg langs de zuiveringsinstallatie van Vlieland.

Op het einde van deze getekende route staat een bronzen standbeeld van Willem de Vlamingh. Hij wordt ook wel Vlielands ‘beroemdste zoon’. Hij was een ontdekkingsreiziger geboren op Vlieland. Hij heeft onder andere meegeholpen om de westkust van Australië in kaart te brengen.

Wandelroute op Vlieland in kaart

3. Posthuiswad naar Kroon’s polder wandelroutes(7,2 KM)

Aan de westkant van Vlieland vindt je de Kroon’s Polder. Wandelnet.nl heeft hier een prachtige route samengesteld van ruim 7 kilometer om lekker te kunnen wandelen door de polder van Vlieland. Honden zijn hier ook toegestaan maar ze moeten wel aan de lijn blijven. Daarnaast is deze tocht niet geschikt voor mindervaliden. Afhankelijk van het seizoen dat je bij de kroon’s polder bent kun je daar vele vogels spotten die daar aan het broeden zijn.

De route gaat langs de Meeuwenduinen en langs het Voormalig Cavelerie Schietkamp. Dit is een voormalig oefenterrein. Met deze route krijg je voldoende indrukken over de Polder van Vlieland. Aan het einde van deze route is een restaurant te vinden waar je heerlijk kunt bijkomen en genieten van de polder. Ook staat er het Posthuys. Deze vormde ooit een belangrijke schakel tussen Amsterdam, Texel en Vleiland. Het was het onderkomen van het Vlielandse postiljion.

Met paard en wagen werd er de overtocht gemaakt om de Texelse postboot tegemoet te rijden. Hier werd de post vanuit amsterdam in ontvangst genomen en naar de bestemming van de brieven gebracht. In 1927 namen kleine vliegtuigjes deze functie van postbode over. Nu is het Posthuys een toeristische locatie.

route 3 op vlieland

4. De langste wandelroute vanaf de Veerhaven naar Pad van Twintig (20,6 KM)

De langste route in deze blog waar je zowat alles van Vlieland krijgt te zien. Van visserhuisjes tot statige commandeurswoningen. Van de Vuurtoren tot het Tromp’s Huys. In deze zanderige route kom je veel bezienswaardigheden tegen. De rote kun je iets inkorten wanneer je bij de vallei van Malgum afslaat over het Pad van Zes. Dit verkort de route met een flink aantal kilometers. Wij gaan er vanuit dat de fanatieke wandelaars deze route van twintig kilometer willen bewandelen waarin zij in één dag zowat het hele eiland kunnen bewonderen. Deze route wordt veel gelopen door dagtoeristen.

wandelroutes van veerhaven tot pad van twintig

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *